środa, 5 marca 2014

Sałatka z łososia na rukoli

Lubię rukolę, ba ja ją uwielbiam i mogłabym jeść prawie codziennie a z łososiem jest dla mnie połączeniem idealnym. Orzechowy smak listków rukoli świetnie pasuje do delikatnego wędzonego łososia, wystarczy położyć na talerzu kilka dodatków i skropić sosem winegret z czosnkiem i rozkosz podniebienia gotowa.







porcja na 1 osobę

60 g łososia wędzonego na zimno
1 ugotowane na twardo jajko
1/4 czerwonej papryki
mały pomidor
3 liście sałaty lodowej
duża garść rukoli

na dressing:
łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
łyżeczka ziół prowansalskich
1,5 łyżki soku z cytryny
1,5 łyżki wody


Składniki sosu utrzeć do momentu aż zrobi się kremowa zawiesina.
Liście sałaty porwać i ułożyć na talerzu wraz z rukolą, położyć na niej pokrojonego w ćwiartki pomidora, jajko, pokrojoną w paski paprykę i łososia, polać sosem.





3 komentarze:

  1. Na drugi raz poproszę zrobić porcje na 2 osoby:-)chętnie wpadnę;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trafiłam tu przypadkiem i powiem, że ta sałatka zostaje w moich przepisach - jest cudownie orzeźwiająca, trochę za mało dałam rukoli, ale następnym razem jej nie pożałuję. PYCHOTA - DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że sałatka przypadła Ci do gustu, smacznego i pozdrawiam :)

      Usuń