wtorek, 19 sierpnia 2014

Ketchup z cukinii

Postanowiłam dziś spróbować zrobić ketchup z cukinii. Myślę o nim już od dłuższego czasu ale dziś będąc w pracy podjęłam decyzję. Opłacało się moja druga, wybredna połówka stwierdziła ze ketchup smakuje jak oryginalny, no według mnie jest może nieco bardziej pikantny ale my lubimy pikantne potrawy.






1,5 kg obranej młodej cukinii
4 duże cebule (ważyły pewnie ok 700 g)
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki octu
500 g koncentratu pomidorowego (najlepiej własnej produkcji ale moze też być np. z Pudliszek)
4 łyżki soli
3/4 łyżeczki pieprzu
pół łyżeczki chilli
łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki cynamonu
2 liście laurowe
kulek ziela angielskiego


Cukienię i cebulę starłam na tarce o grubych oczkach, posypałam solą i zostawiłam na 2 godziny. Po tym czasie połowę powstałego soku odlałam a warzywa gotowałam na wolnym ogniu przez 20 minut. Do rondla z cukinią dodałam cukier i ocet oraz liście laurowe i ziele angielskie i gotowałam kolejne 20 minut. Po tym czasie dodałam koncentrat, i przyprawy i dusiłam kolejne 20 minut bez przykrycia, ciągle mieszając, wyjełam kulki ziela i listki laurowe. Gotowy ketchup zblendowałam na gładki sos, włożyłam do wyparzonych słoików i zapasteryzowałam.









Warzywa psiankowate 2014

1 komentarz:

  1. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji. Oczywiście zatwierdzam z uwagi na pomidorki, bo cukinia nie jest warzywem psiankowatym ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń