piątek, 16 stycznia 2015

Przepiórka z jabłkami, rozmarynem i świeżymi daktylami

Wczoraj na obiad była przepiórka, wyszła cudowna i rozkoszna. W tym małym ptaszęciu zamknięte są niesamowite aromaty i niespotykana soczystość, zapach wiatru i łąki.
Ten smak wolności podkreśliły jabłka i rozmaryn a niewielkiej egzotyki dodały pomarańcze i daktyle.





4 przepiórki (to tak na dwie porcje)
1 duża cebula
1 pomarańcza
2 jabłka
kilka świeżych daktyli ale myślę, że z suszonymi będzie równie smaczna
kilka gałązek rozmarynu
sól
przyprawa pomarańcza-jabłko


Przepiórki umyłam, natarłam solą i przyprawą wewnątrz i na zewnątrz, do każdej włożyłam ósemkę jabłka i ułożyłam w naczyniu żaroodpornym.
Jabłka pokroiłam na ćwiartki, cebulę na ósemki, ułożyłam wraz z daktylami obok przepiórek, polałam sokiem z pomarańczy i lekko posoliłam jabłka, na wierzchu ułożylam gałązki rozmarynu. Piekłam w 170 stopniach ok 25-30 minut.




 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz