czwartek, 21 maja 2015

Czekoladowa Panna Cotta

Delikatny i rozpływający się w ustach deser z ulubionym przeze mnie smakiem czekolady... mmmm








1 pełna łyżeczka żelatyny
200 ml mleka 3,2%
200 ml śmietanki kremowej 36%
50 g cukru
100g ciemnej czekolady 

100-150 ml soku wiśniowego
łyżka skrobii ziemniaczanej

bita śmietana

Żelatynę namoczyłam w łyżce ciepłej wody. Mleko, śmietanę, cukier i czekoladę podgrzałam do wrzenia w rondelku, zdjęłam z ognia, dodałam żelatynę i mieszałam do rozpuszczenia. Masę wlałam do filiżanek i wstawiłam na 3 godziny do lodówki. 
100 ml soku zagotowałam, w 50 ml umieściłam skrobię i wymieszałam, wlałam do gorącego soku i zagotowałam, ostudziłam.
Stężałą panna cottę wyjęłam na talerzyki, podałam z sosem wiśniowym i bitą śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz