Maślane ciasto z truskawkami

Z samego rana odwiedziłam zaprzyjaźnionego plantatora truskawek i do domu przyniosłam 3 łubianki dorodnych truskawek. Z pieca wyjełam ciasto i jeszcze ciepłym Was czestuję. Za chwilę zabieram się za dżemy truskawkowe a w domu tak pięknie pachnie maśłano truskawkowym ciastem mmmm.... 








300 g mąki 
50 g mąki ziemniaczanej
200 g cukru
4 duże jajka
300 g masła
1 łyżka cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

500-600 g truskawek

3 łyżki masła
3 łyżki mąki
2 łyżki cukru
3 łyżki wiórków kokosowych

Masło utarłam z cukrem na puch pod koniec dodając pojedynczo jajka, dodałam  mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i zmiksowałam na gładka masę. 
Ciasto wyłożyłam na prostokontną blaszkę i poukładałam na nim truskawki. Z masła, mąki, cukru i wiórek zagniotłam kruszonkę, posypałam truskawki. Ciasto piekłam w nagrzanym do 170 stopni piekarniku z termoobiegiem ok 40-45 minut.



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty