Maślane ciasto z truskawkami
Z samego rana odwiedziłam zaprzyjaźnionego plantatora truskawek i do domu przyniosłam 3 łubianki dorodnych truskawek. Z pieca wyjełam ciasto i jeszcze ciepłym Was czestuję. Za chwilę zabieram się za dżemy truskawkowe a w domu tak pięknie pachnie maśłano truskawkowym ciastem mmmm....
300 g mąki
50 g mąki ziemniaczanej
200 g cukru
4 duże jajka
300 g masła
1 łyżka cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
500-600 g truskawek
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
2 łyżki cukru
3 łyżki wiórków kokosowych
Masło utarłam z cukrem na puch pod koniec dodając pojedynczo jajka, dodałam mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i zmiksowałam na gładka masę.
Ciasto wyłożyłam na prostokontną blaszkę i poukładałam na nim truskawki. Z masła, mąki, cukru i wiórek zagniotłam kruszonkę, posypałam truskawki. Ciasto piekłam w nagrzanym do 170 stopni piekarniku z termoobiegiem ok 40-45 minut.
Mmm, pyszności!
OdpowiedzUsuńOjjj pysznie było :)
Usuńuwielbiam ciasta na maślance!
OdpowiedzUsuńJa też ale to z masłem jest równie pyszne choć zupełnie inne :)
Usuń