poniedziałek, 7 września 2015

Pieczeń z karkówki w aksamitnym sosie

Idealny obiad niedzielny, pyszne, soczyste mięso w ciemnym, aksamitnym sosie cebulowym. Wczorajszy niedzielny obiad był iście świąteczny.









1 kg dość chudej karkówki
2 duże cebule
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
2 liście laurowe
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
łyżeczka pieprzu czosnkowego
pół łyżeczki mielonej kolendry
sól
łyżka masła


Umyte i osuszone mięso natarłam przyprawami, ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, dodałam listki laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty i pokrojoną cebulę, piekłam 70 minut w 170 stopniach. Mięso wyjęłam i ułożyłam na ciepłym talerzu pod przykryciem, z sosu wyjęłam liście laurowe i ziarna pieprzu oraz ziele angielskie, zblendowałam sos i dodałam łyżeczkę masła, podałam z pokrojonym w plastry mięsem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz