Stek wołowy

Fantastyczny, solidny kawałek mięsa po którym na długo nie będziecie głodni, dla mnie w lżejszej wersji z roszponką ale niezmiennie pikantnie.










Steki po 200 g z polędwicy wołowej
oliwa
sól
pieprz
płatki chilli
masło

Steki przed smażeniem na 30 minut położyłam w temperaturze pokojowej, osuszyłam, rozbiłam delikatnie reką a następnie posmarowałam z każdej strony oliwą, posypałam lekko pieprzem.
Rozgrzałam patelnię i smażyłam z każdej strony po 2,5 minuty (uzyskałam medium rare), odłożyłam na podgrzany talerz, połozyłam na każdym kawałeczek masła i przykryłam folią pozostawiając na ok 4 minuty. 
Przed samym podaniem posypałam solą i płatkami chilli.


Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY z aktywnym linkiem www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty