Stek wołowy
Fantastyczny, solidny kawałek mięsa po którym na długo nie będziecie głodni, dla mnie w lżejszej wersji z roszponką ale niezmiennie pikantnie.
Steki po 200 g z polędwicy wołowej
oliwa
sól
pieprz
płatki chilli
masło
Steki przed smażeniem na 30 minut położyłam w temperaturze pokojowej, osuszyłam, rozbiłam delikatnie reką a następnie posmarowałam z każdej strony oliwą, posypałam lekko pieprzem.
Rozgrzałam patelnię i smażyłam z każdej strony po 2,5 minuty (uzyskałam medium rare), odłożyłam na podgrzany talerz, połozyłam na każdym kawałeczek masła i przykryłam folią pozostawiając na ok 4 minuty.
Przed samym podaniem posypałam solą i płatkami chilli.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY z aktywnym linkiem www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
Mmm, takie mięsko to ja rozumiem :) Koniecznie czerwone w środku!
OdpowiedzUsuńBył bardzo soczysty :)
Usuń