czwartek, 15 września 2016

Kopiec kreta

Można upiec pudełkowe, ale po co kiedy samemu dobierać składniki jest przyjemniej, a potem z radością patrzeć na uśmiechnięte buzie dzieci kiedy proszą o kolejny kawałek :) Uwielbiam, a Ty lubisz się uśmiechać jedząc coś pysznego?








4 jajka

145 g cukru

110 g mąki

3 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki wrzącej wody

500 ml śmietany 30% lub 36%

3 - 4 łyżki cukru

3 łyżeczki żelatyny

100 ml wody

3-4 banany

100 g gorzkiej czekolady

ewentualnie aromat bananowy

Jajka wbiłam do miski, wsypałam cukier i na cukier wlałam wrzątek ubijałam do wyraźnego zgęstnienia masy. Do masy wsypywałam partiami mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszałam. Ciasto wlałam do tortownicy i piekłam ok 40 minut w 160 stopniach do tzw. suchego patyczka.

Po ostudzeniu przekroiłam ciasto na pół, wydrążyłam otwór w spodniej części. Resztę biszkoptu, czyli górną cześć i wydrążone kawałki pokruszyłam drobno.

Schłodzoną śmietanę ubiłam z cukrem, żelatynę zalałam zimną wodą i zostawiłam do napęcznienia, podgrzałam lekko, do rozpuszczenia żelatyny.

Czekoladę starłam na tarce. Do bitej śmietany dodałam żelatynę i czekoladę oraz kilka kropli aromatu bananowego, wymieszałam.

Na ciasto położyłam pokrojone wzdłuż na pół banany, na banany wyłożyłam lekko tężejącą bitą śmietanę, formując kopczyk, bitą śmietanę posypałam pokruszonym biszkoptem, wstawiłam do lodówki do schłodzenia.



 Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
www.layman.pl/bitwa-na-przepisy








5 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam takiego ciasta :) Super!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. kolejny kawałek to i tak mało.... pysznie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje........

    OdpowiedzUsuń