Zupa krem z pomidorów z bazylią
Dzisiaj szaro za oknem a ja mam urlop, no cóż, nie pogrzeję się w promieniach słońca na tarasie ale i tak musze posadzić cebulki wiosennych kwiatów. Zdążyłam przygotowac już dla siebie obiad, poprawiająca mi humor zupę pomidorową, która przypomina mi gorące letnie dni.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY z aktywnym linkiem www.layman.pl/bitwa-n...a-przepisy
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY z aktywnym linkiem www.layman.pl/bitwa-n...a-przepisy
1 kg pomidorów (u mnie malinowe)
250 ml mocnego bulionu warzywnego lub drobiowego
pęczek bazylii
2 ząbki czosnku
do podania kostki mozzarelli
Pomidory sparzyłam i zdjęłam skórkę, pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do garnka, lekko poddusiłam, dolałam bulion, wrzuciłam czosnek i porwaną bazylię (kilka listków można zostawić do dekoracji). Gotowałam 5 minut, zblendowałam.
Zupę rozlałam do miseczek i dodałam do każdej po kilka kawałków mozzarelli.
pycha........
OdpowiedzUsuńOj tak, uwielbiam pomidory a krem z pomidorów z bazylia jest dla mnie fantastyczny.
Usuń