Ciasteczka maślane

Idealne ciasteczka kiedy mamy niewiele składników w domu i czasu jeszcze mniej. Bez chłodzenia robi się je i piecze w pół godziny, a są niezwykle kruche i delikatne.
Z dodatkiem bakalii w miodzie, to już wyższy poziom.




200 g masła
1 żółtko
100 g cukru pudru
250 g mąki pszennej
szczypta soli

Bakalie w miodze (u mnie od Aroma di estasi)


Zimne masło posiekałam z mąką, dodałam cukier, żółtko i sól, szybko zagniotłam na jednolite ciasto.
Włożyłam na godzinę do lodówki. 
Po wyjęciu rozwałkowałam i wycięłam kółka, wstawiłam do nagrzanego do 170 stopni pieca i piekłam z termoobiegiem kilka minut do zrumienienia.
Po wystudzeniu nałożyłam na ciastka bakalie z miodu (miód jest gęsty więc nie spływa z ciastek).










Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty