Chleb pytlowy

Drugi w tym tygodniu chlebek obudził rano domowników swoim zapachem.
Tym razem z dodatkiem mąki pytlowej, lekko wilgotny, delikatny i mięciutki, pyszny jest.





1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 500
1 szklanka mąki pytlowej
1 szklanka mąki żytniej 
dwie szklanki ciepłej wody
3 łyżeczki soli
łyża cukru
7 g drożdży instant lub 20 g świeżych 
2 łyżki oleju



Pół szklanki ciepłej wody wymieszałam z drożdżami, cukrem i łyżą mąki, zostawiłam na 10-15 minut, potem z całą resztą składników wyrobiłam ciasto najlepiej mikserem przez około 10 minut. Ciasto zostawiłam do wyrośnięcia, potem zagniotłam i włożyłam do natłuszczonego olejem i wysypanego mąką naczynia żaroodpornego, (posypałam z wierzchu mąką) a następnie na noc do lodówki, można też zostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie wkładam chleb do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 40 minut (pod przykryciem koniecznie) a potem zmniejszam temperaturę do 160 stopni, zdejmuję pokrywkę i piekę kolejne 20 minut.



Ps. Tyle nam zostało ;)


Komentarze

Popularne posty