wtorek, 18 lutego 2014

Zupa chłopska

Czasem kiedy nie mam pomysłu na ciekawy obiad w garnku ląduje kilka warzyw, dodatków i po kilkudziesięciu minutach na stole stoi gorąca, pachnąca zupa.






3 skrzydełka z kurczaka
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
100 g selera
1 por
3 ziemniaki
5-6 dużych pieczarek
2 duże łyżki śmietany
pół pęczka  koperku
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

1 jajko
2 łyżki wody
2 czubate łyżki mąki
szczypta soli

opcjonalnie podsmażona wędzonka

Skrzydełka zalewam wodą, lekko solę i gotuję do miękkości, dodaję pokrojone warzywa, pieczarki i przyprawy. Po zmięknięciu warzyw w miseczce mieszam jajko, sól, wodę, mąkę i wkładam łyżką niewielkie kluseczki do gorącej zupy. Po wypłynięciu kluseczek dodaję do zupy śmietanę i posypuję posiekanym koperkiem.
Podsmażoną wędzonkę  można ułożyć bezpośrednio na wierzchu zupy na talerzach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz