Zupa chłopska
Czasem kiedy nie mam pomysłu na ciekawy obiad w garnku ląduje kilka warzyw, dodatków i po kilkudziesięciu minutach na stole stoi gorąca, pachnąca zupa.
3 skrzydełka z kurczaka
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
100 g selera
1 por
3 ziemniaki
5-6 dużych pieczarek
2 duże łyżki śmietany
pół pęczka koperku
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
1 jajko
2 łyżki wody
2 czubate łyżki mąki
szczypta soli
opcjonalnie podsmażona wędzonka
Skrzydełka zalewam wodą, lekko solę i gotuję do miękkości, dodaję pokrojone warzywa, pieczarki i przyprawy. Po zmięknięciu warzyw w miseczce mieszam jajko, sól, wodę, mąkę i wkładam łyżką niewielkie kluseczki do gorącej zupy. Po wypłynięciu kluseczek dodaję do zupy śmietanę i posypuję posiekanym koperkiem.
Podsmażoną wędzonkę można ułożyć bezpośrednio na wierzchu zupy na talerzach.
Komentarze
Prześlij komentarz