piątek, 21 lutego 2014

Zupa serowo - porowa

Dzisiaj dzień był już cieplejszy ale jednak ciągle należał do tych ponurych i zimowych, zapragnęłam go ogrzać i rozweselić ... na stole pojawiła się gorąca sycąca zupa. Powstała dzięki inspiracji i zapamiętanym smakom z kuchni cioci Hani, według mnie mistrzyni tej zupy.




 



1,5 litra wywaru z warzyw i mięsa
3 marchewki
1 gruby por
4 serki topione
400 g pieczarek

mięso mielone
jajko
pół czerstwej bułki
sól, pieprz, papryka proszkowana


Mięso wkładam do miski, dodaję jajko, rozgniecioną namoczoną bułkę i sol oraz pieprz. Podgrzewam wywar do wrzenia i formuję maleńkie klopsiki, które gotuję do wypłynięcia w bulionie. Po ugotowaniu wyjmuję je a do wywaru wrzucam pokrojonego w kostkę pora i serki, gotuję 15-20 minut i miksuję. Wkładam do garnka pokrojone w plasterki pieczarki i gotuję 10-15 minut a następnie wrzucam pokrojoną w paseczki marchewkę i klopsiki, gotuję do miękkości marchewki, doprawiam solą, pieprzem i ostrą papryką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz