Zupa z zielonego groszku
Za oknami dziś szaro i ponuro a mi brakuje zieleni i ciepła, na poprawę humoru dziś zupa zwana przez niektórych bagienną a dla potrzeb mojego malucha zupą szrekową :) Jest gęsta, rozgrzewająca i sycąca może być ciekawą alternatywą szybkiej kolacji.
3 puszki zielonego groszku
1,5 litra wywaru z warzyw
po łyżce kwaśnej śmietany na każdy talerz
ząbek czosnku
sól, pieprz
grzanki czosnkowe (bułka, masło, czosnek)
Do wywaru z warzyw wkładam groszek i gotuję około 15 - 20 minut, dodaję czosnek i miksuję na bardzo gładki krem, doprawiam solą i pieprzem.
Bułkę kroję na kwadraty, masło mieszam z roztartym czosnkiem i rozgrzewam na patelni, wrzucam bułkę i na minimalnym ogniu zrumieniam.
Zupę wlewam na talerz, wkładam łyżkę śmietany i grzanki.
Polecam posypanie zupy parmezanem lub w ostateczności dobrze topiącym się serem żółtym.
Komentarze
Prześlij komentarz