środa, 19 lutego 2014

Zupa z zielonego groszku

Za oknami dziś szaro i ponuro a mi brakuje zieleni i ciepła, na poprawę humoru dziś zupa zwana przez niektórych bagienną a dla potrzeb mojego malucha zupą szrekową :) Jest gęsta, rozgrzewająca i sycąca może być ciekawą alternatywą szybkiej kolacji.







3 puszki zielonego groszku
1,5 litra wywaru z warzyw 
po łyżce kwaśnej śmietany na  każdy talerz
ząbek czosnku
sól, pieprz

grzanki czosnkowe (bułka, masło, czosnek)


Do wywaru z warzyw wkładam groszek i gotuję około 15 - 20 minut, dodaję czosnek i miksuję na bardzo gładki krem, doprawiam solą i pieprzem.
Bułkę kroję na kwadraty, masło mieszam z roztartym czosnkiem i  rozgrzewam na patelni, wrzucam bułkę i na minimalnym ogniu zrumieniam.
Zupę wlewam na talerz, wkładam łyżkę śmietany i grzanki.
Polecam posypanie zupy parmezanem lub w ostateczności dobrze topiącym się serem żółtym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz