poniedziałek, 3 marca 2014

Owocowy kurczak na ryżu

Ostatnio hitem stron internetowych i grup facebookowych jest kurczak na ryżu, postanowiłam więc i ja spróbować tej dobroci, nie byłabym jednak sobą gdybym nie zrobiła go po swojemu. Mój kurczak spoczął na łożu z ryżu, brzoskwiń i rodzynek a sos stanowi słodko pikantna mieszanina smaków. Przyznaję, że wyszedł wyśmienity, szczególnie biorąc pod uwagę niewielki wkład pracy w przygotowanie.



 





6 udek z kurczaka
puszka brzoskwiń
2 szklanki ryżu
5 łyżek rodzynek  
3/4 szklanki słodkiej śmietanki 
łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, czerwona słodka i ostra papryka, czosnek granulowany, chilli, rozmaryn, kostka rosołowa drobiowa.



Udka umyłam i natarłam mieszanką przypraw (sól, pieprz, papryki, chilli, czosnek i rozmaryn) pozostawiłam na godzinę do zamarynowania w lodówce.
W naczyniu żaroodpornym wymieszałam ryż z rodzynkami i połową puszki brzoskwiń pokrojonych w kostkę. Na ryżu ułożyłam kurczaka. Do rondla wlałam sok z brzoskwiń,1,5 szklanki wody i wrzuciłam kostkę rosołową, zagotowałam. Do gorącego sosu dodałam łyżeczkę koncentratu pomidorowego i 3/4 szklanki śmietany, doprawiłam solą, papryką słodką i ostrą oraz chilli. Gotowym sosem zalałam kurczaka i ryż i piekłam ok 45 minut w 180 stopniach. Pozostałe brzoskwinie użyłam do dekoracji talerzy.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz