Tarta mocno kokosowa
Jest szary, bury, zimny dzień który z wiosną ma niewiele wspólnego. Siedzę w fotelu w grubej bluzie zimowej i jest mi zimno, sięgam więc po kawałek tarty w której ukryte są egzotyczne smaki kokosa i odpływam zmysłami w wakacyjny czas....
300 g wafelków kokosowych bez czekolady
120 g rozpuszczonego masła
80 g wiórków kokosowych
500 ml śmietany 30%
2 białe czekolady
120 g wiórków kokosowych
Dzień wcześniej podgrzewam śmietankę i rozpuszczam w niej czekolady, wstawiam do lodówki na 12h, po tym czasie czekoladową śmietankę ubijam i na końcu dodaję wiórki lekko mieszając.
Wafle pokruszyłam wałkiem na bardzo drobne kawałki, dodałam masło i wiórki kokosowe i zagniotłam bardzo sypkie, kruche ciasto którym wylepiłam foremkę do tarty dość mocno ugniatając. Na spód tarty wyłożyłam masę z bitej śmietany, wygładziłam i wstawiłam do lodówki na 2-3 godziny. Mi najbardziej smakowało wyjęte troszkę wcześniej z lodówki i lekko ogrzane, mężowi prosto z lodówki (jest wtedy bardziej zbite i mniej kremowe).
Tarta jest ozdobiona krystalizowanymi fiołkami.
Komentarze
Prześlij komentarz