piątek, 18 kwietnia 2014

Beziki

Słodkie maleństwa które tym razem powstały wraz z likierem jajecznym, podzieliły się z nim żółtkami jaj. Są takie delikatne i lekkie jak chmurka, chrupiące i kruche jak wafelki i słodkie jak miłość.
Będą idealne na zbliżające się święta.










170 ml białek
250 g cukru
łyżka octu
łyżka skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej
szczypta soli

Białka ubiłam z solą na puch i dodawałam porcjami cukier do uzyskania bardzo sztywnej piany (jest idealna kiedy stawia wyraźny opór widełkom miksera trwa to ok 10-15 minut). Dodałam skrobię i ocet i wymieszałam delikatnie łyżką. masę włożyłam do szprycy i wyłożyłam na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia suszyłam w 100 stopniach ok 2 godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz