wtorek, 1 kwietnia 2014

Czekoladowe magiczne ciasto

Na dziś do kawy powstało delikatne i kremowe czekoladowe ciasto. Czemu magiczne, bo wlewam jednolitą masę a po upieczeniu mam dwie lub trzy różne warstwy ciasta.








4 jajka
łyżka wody
130 g cukru
0,5 litra mleka
85 g mąki
50 g kakao odtłuszczonego
120 g rozpuszczonego masła
szczypta soli


Białka z solą ubiłam na sztywną pianę, żółtka z wodą i cukrem ubiłam na puch. Do żółtek dodałam masło i wymieszałam, następnie dodawałam w porcjach mąkę z kakao na zmianę z ciepłym mlekiem. Na końcu delikatnie wmieszałam ubite białka. Przelałam do szczelnej formy (ciasto jest płynne) i piekłam ok 50 minut w 160 stopniach. Na noc wstawiłam do lodówki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz