piątek, 25 kwietnia 2014

Kolakakor

Szwedzkie ciasteczka karmelowe poznałam dzięki Vidarce z Cincin. Dla mnie w smaku są bardziej maślane niż karmelowe ale jedno jest pewne - znikają w zastraszającym tempie i nigdy nie robię ich z jednej porcji.





200g  masła
200 g  cukru
1 łyżka miodu płynnego
1 łyżeczka sody
30 dkg maki


Miękkie masło zmiksowałam z cukrem a następnie dodałam mąkę, sodę, miód i szczyptę soli.Zagniotłam ciasto, które podzieliłam na cztery części. Z każdej części uformowałam wałek i ułożyłam na blasze, każdy z wałków spłaszczyłam. Piekłam w  170 stopniach do zrumienienia (ok 15 minut). Po wyjęciu z piekarnika jeszcze gorące delikatnie pokroiłam nożem. Należy to zrobić zanim ostygną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz