sobota, 19 kwietnia 2014

Kruche zajączki

Właśnie usiadłam po przygotowaniach do Świąt, bolą mnie nogi ale jestem szczęśliwa i z niecierpliowścią oczekuję jutrzejszego dnia, mam też nareszcie chwilę aby złożyć Wam wszystkim drodzy Czytelnicy życzenia spokojnych, radosnych świąt Wielkiej Nocy a także w niewielkim podarunku złożyć przepis na pyszne, słodkie i pocieszne kruche zajączki.





1 szklanka i 3 łyżki mąki
120 g masła
7 łyżek cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli

Do malaksera wsypałam mąkę, cukier i sól, dodałam posiekane zimne masło i żółtko. Wyrobiłam ciasto i włożyłam na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu formowałam kulki zwężone z jednej strony (łezki) i nożyczkami odcinałam uszka oraz patyczkiem zrobiłam oczy. Piekłam w 160 stopniach do zrumienienia czyli ok 15- 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz