Quiche z porami i boczkiem
Wspaniała tarta z kremowym środkiem, delikatnymi porami i intensywnym wędzonym boczkiem.
Kruche ciasto:
250 g mąki
120 g masła
łyżeczka soli
pieprz
jajko
Farsz:
1 duży lub 2 mniejsze pory pokrojone w półtalarki
200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
Sos:
300 ml śmietany 18 %
3 jajka
100 g żółtego sera o ostrym smaku
sol, pieprz, gałka muszkatołowa
Do przesianej mąki dodałam sól i pieprz oraz posiekane masło i jajko szybko zagniotłam ciasto i włożyłam na pół godziny do lodówki.
Boczek podsmażyłam na suchej patelni i dodałam pory, poddusiłam. Przygotowałam sos, wymieszałam ze sobą śmietanę, jajka ser i przyprawy.
Komentarze
Prześlij komentarz