czwartek, 29 maja 2014

Jajka zaiekane w pomidorach

Na śniadanie polecam dietetyczne i zdrowe wydanie jajek





Dla 2 osób
4 pomidory
4 jajka

2 kromki pełnoziarnistego chleba (u mnie domowy na zakwasie)
kilka kropli oliwy
4 ząbki czosnku
kilka listków świeżego oregano

Pomidorom odcięłam czapeczki i wydrążyłam, następnie posoliłam, ułożyłam w naczyniach żaroodpornych i do każdego wbiłam po jednym jajku. Wstawiłam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekałam ok 20 minut, do ścięcia się białka.
Każdą kromkę chleba przekroiłam na pół i na 3 minuty przed wyjęciem pomidorów włożyłam do piekarnika. W międzyczasie wydrążone części pomidora pokroiłam w kostkę i dodałam posiekany czosnek, oliwę, sól i oregano. 
Po wyjęciu pomidorów i grzanek na podpieczony chleb położyłam sałatkę z pomidorów.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz