środa, 28 maja 2014

"Nutella" z kaszą jaglaną

Dzisiaj wyprodukowałam "nutellę" na bazie kaszy jaglanej, to zdrowsza wersja kremu czekoladowego, która zdobyła natychmiastową sympatię moich dzieci a ja z czystym sumieniem i radością będę mogła podawać ją do naleśników, bułeczek, ciast ...






pół szklanki kaszy jaglanej
szczypta soli
szklanka wody

100 ml mleka
2 łyżki masła orzechowego
1 łyżka kakao
pół gorzkiej czekolady (najlepiej z 80 procentową zawartością kakao)
2 łyżki zmielonych orzechów laskowych
2 czubate łyżki cukru brzozowego lub miodu 


Szklankę wody zagotowałam, dodałam szczyptę soli i kaszę, gotowałam ok piętnastu minut i zostawiłam pod przykryciem do wchłonięcia przez kaszę wody, ostudziłam. Kaszę wraz z mlekiem zblendowałam w malakserze, dodałam masło orzechowe, kakao i cukier brzozowy, wymieszałam, na końcu dodałam rozpuszczoną czekoladę oraz orzechy i ponownie zblendowałam do gładkiej konsystencji.


2 komentarze:

  1. Ile można taką nutellę przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W mojej lodówce stała najdłużej 2,5 tygodnia, dalej niestety nie wiem :)

      Usuń