Polędwiczki w sosie czekoladowo korzennym
Wczoraj działałam w kuchni według własnej inwencji twórczej i muszę się pochwalić, że wyszło pysznie, wcale nie słodko ale za to bardzo głęboko, ciepło i korzennie, powiedziałabym nawet, ze zmysłowo.
100 g czekolady gorzkiej ( u mnie 80%kakao)
250 ml wina czerwonego wytrawnego
2 łyżki masła
pół łyżki oleju
2 łyżki powideł śliwkowych
pół główki czosnku
pół główki czosnku
sól
pieprz
łyżeczka imbiru
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki płatków chilli
4 cebule
sól
pieprz
oliwa
Polędwiczkę po umyciu pokroiłam na 1,5 cm plastry i rozgniotłam lekko ręką. Masło i olej rozgrzałam na patelni i obsmażyłam polędwiczkę z obu stron na rumiany kolor. Mięso przełożyłam do rondelka, wlałam wino i dodałam czekoladę, obrane ząbki czosnku oraz pieprz, imbir, cynamon i chilli, dusiłam pod przykryciem na minimalnym ogniu do miękkości mięsa na końcu doprawiając solą.
Cebulę pokroiłam na ćwiartki ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, polałam oliwą, obsypałam cukrem i solą, piekłam w 170 stopniach do uzyskania złotego koloru. Podawałam obok polędwiczek.
Komentarze
Prześlij komentarz