środa, 18 czerwca 2014

Naleśniki ze szpinakiem

Dziś przedstawiam Wam ulubione naleśniki mojego mężczyzny, no może poza tymi na słodko :)  Kształtna sakiewka kryje w sobie świeżą zieleń szpinaku oraz czystą biel sera podkreślone ostrością czosnku, są naprawdę wyśmienite.








150 g mąki
2 jajka
250 ml mleka
szczypta soli
szczypta cukru
1/2 szklanki wody mineralnej
pół łyżki oleju


pół kg świeżego szpinaku
1 opakowanie sera feta
200 g twarożku
3 ząbki czosnku

200 g jogurtu bałkańskiego
200 g śmietany 18 procent
3 lub 4 ząbki czosnku
sól


Z mąki, jajek, mleka, soli, cukru i oleju przygotowałam ciasto na naleśniki i odstawiłam na 30 minut. W tym czasie na maśle poddusilam umyty i pozbawiony "ogonków" szpinak, na końcu dodając zmiażdżony czosnek. Po ostudzeniu szpinaku dodałam do niego rozdrobnioną fetę oraz twarożek i dokładnie wymieszałam.
Do ciasta naleśnikowego dodałam wodę do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji (gęstej śmietany) smażyłam na rozgrzanej patelni bez tłuszczu.
Ostudzone naleśniki nadziałam farszem, zebrałam w sakiewki i związałam szczypiorkiem. Sakiewki włożyłam do naczynia żaroodpornego i wstawiłam do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 20 minut.
Jogurt, śmietanę, czosnek i sól zblendowalam na gładki sos, który podałam do gorących naleśników.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz