czwartek, 12 czerwca 2014

Quiche na cieście francuskim z cukinią

W lodówce miałam domowe ciasto francuskie a na targu kupiłam piekną cukinię, do tych dwóch składników dołączyło jeszcze kilka i mamy pyszny obiad, lekki, idealny na letnie popołudnie.








Ciasto francuskie domowe lub jedno opakowanie kupionego
cukinia
150 g sera z niebieską pleśnią (u mnie lazur)
100 g piersi kurczaka
200 ml śmietany 18 procent
1 jajko
sól
pieprz
pęczek koperku

Blachę do tarty wyłożyłam ciastem i wstawiłam na pięć minut do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Filet z kurczaka pokroiłam na drobne kawałki i podsmażyłam na maśle z solą, pieprzem i posiekaną połową pęczka koperku. Cukinię pokroiłam w cienkie plastry, posoliłam i odstawiłam na 10 minut, odlałam nadmiar wody z cukinii. Cukinię ułożyłam na cieście a następnie wyłożyłam na nie kurczaka i pokruszony ser, posypalam resztą koperku i zalałam śmietaną wymieszaną z jajkiem, solą i pieprzem. Zapiekałam w piekarniku ok 30 minut.






Quiche jest pyszne zarówno na ciepło jak i zimno.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz