wtorek, 29 lipca 2014

Kremowy karmel

Wszyscy w domu uwielbiamy karmel pod każdą postacią a ponieważ do panna cotty nie miałam w domu żadnego sosu, postanowiłam zrobić go sama i bardzo się cieszę. Ostrzegam jednak jest baaardzo ciągnący i "wciągający".






200 g cukru
100 g śmietany kremówki
60 g masła
szczypta soli


Cukier wsypałam do garnka z grubym dnem i podgrzałam do momentu rozpuszczenia się cukru a następnie osiągnięcia ciemnozłotego koloru, trwało to ok 15 minut. Do gorącego karrmelu dodałam śmietankę (uwaga, pieni się gwałtownie) i wymieszałam a następnie masło i również wymieszałam. Można podać jeszcze ciepły po lekkim schłodzeniu lub na zimno. W lodówce moze być przechowywany do 2 tygodni.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz