poniedziałek, 28 lipca 2014

Panna Cotta z sosem karmelowym

Już bardzo długo jej nie robiłam a jest idealna na gorące dni, dodatkowo zostałam poproszona o skomponowanie urodzinowego obiadu na gorące dni a ten deser będzie idealny.




250 ml śmietany kremówki
250 ml pełnotłustego mleka
3 łyżki cukru
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody
1 laska wanilii
1 łyżka rumu

Sos karmelowy
owoce do dekoracji

Śmietanę, mleko, cukier oraz ziarenka z wanilii zagotowałam, żelatynę zalałam 3 łyż…ami zimnej wody i zostawilam do napęcznienia na  minut. Żelatynę dodałam do śmietanki i wymieszałam do rozpuszczenia, dodałam rum i rozlałam do miseczek, wstawiłam do lodówki na 4 godziny do stężenia. Na talerze wyłożyłam po łyżce karmelu i na nim panna cottę oraz owoce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz