Zupa koperkowa
Kiedy byłam dzieckiem i przychodził letni czas babcia gotowała ją dla nas a na obiedzie zazwyczaj zjawiało się przynajmniej pół mojej klasy, zawsze był więc duży garnek i cała patelnia grzanek.
Dzisiaj ja gotuję ją moim dzieciom i choć nie chodzą jeszcze do szkoły to chciałabym by w przyszłości jej zapach przyciągał do naszej kuchni kolegów i koleżanki moich pociech.
Cudowna i lekka zupa z oryginalnego przepisu mojej Babci, polecam.
Dzisiaj ja gotuję ją moim dzieciom i choć nie chodzą jeszcze do szkoły to chciałabym by w przyszłości jej zapach przyciągał do naszej kuchni kolegów i koleżanki moich pociech.
Cudowna i lekka zupa z oryginalnego przepisu mojej Babci, polecam.
ok 1,5 litra wywaru drobiowego (gotuję na korpusach i 2 marchewkach, pietruszce i kawałku selera)
1,5 lub 2 spore pęczki koperku
3 lub 4 łyżki śmietany 18 procent
Do ugotowanego wywaru drobiowego wrzuciłam posiekany koperek i gotowałam 10 minut, dodałam śmietanę, zagotowałam i odstawiłam do nabrania smaku. W międzyczasie bułkę pokroiłam w drobną kostkę a na patelni rozgrzałam masło, wrzuciłam bułkę i smażyłam do osiągnięcia rumianego koloru.
Na talerze nałożyłam zupę (dla dzieci wraz z drobno pokrojoną marchewką) i posypałam grzankami.
Uwielbiam zupę koperkową :)))
OdpowiedzUsuń