wtorek, 30 września 2014

Chocolate lava cake/ czekoladowe ciasto lawa

Ciasteczka z płynną czekoladą chodzą mi po głowie już od bardzo dawna ale dziś zdecydowałam się z kilku powodów: mialam szwajcarską czekoladę, biorę udział w Akcji Szwajcarskie Inspiracje i chciałam zrobić dziś coś wyjątkowego. Niepotrzebnie się bałam bo ciasteczka wyszły idealne za pierwszym razem, a smak zdecydowanie do częstego i wielokrotnego powtarzania...






100 g gorzkiej czekolady 
100 g masła
4 łyżki cukru
2 jajka
2 łyżki mąki


Czekoladę rozpuściłam w maśle na parze, ostudziłam. Jajka ubiłam na puszystą masę z cukrem, na końcu dodałam mąkę i czekoladę, wymieszałam. Masę przełożylam do kokilek i piekłam w 180 stopniach przez 10 minut. Delikatnie wyjęłam na talerz i gorące podałam z figą.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz