Naleśniki z serem oraz korzennym musem jabłkowym i śliwkowym
Lekkie i puszyste naleśniki zagościły dziś u nas na kolację, a że mamy odpowiedni czas na pyszne śliwki i jablka to obowiązkowo z owocami. Warto spróbować.
naleśniki
2 jajka
szklanka mleka
szczypta soli
pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
mąka
nadzienie
kostka twarogu
2 łyżki śmietany 18 %
łyżka cukru waniliowego
2-3 łyżki cukru
Mus jabłkowy
3 jabłka
2 łyżki cukru
szczypta cynamonu
3-4 goździki
Mus śliwkowy
300 g śliwek
2 łyżki cukru
szczypta cynamonu
Sos waniliowy
250 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru
ziarenka z jednej laski wanilii
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki masła
2 łyzki słodkiego kakao (u mnie Nesquik)
Jajka, mleko, sól proszek i tyle mąki by ciasto miało konsystencję śmietany wymieszałam na gładką masę. Usmażyłam na suchej, rozgrzanej patelni naleśniki.
Ser rozgniotłam widelcem, dodałam cukier, cukier waniliowy, śmietanę i mąkę ziemniaczaną, wymieszałam dokładnie.
150 ml śmietanki zagotowałam z cukrem i ziarenkami wanilli, dodałam mąkę ziemniaczną wymieszaną w 100 ml zimnej śmietanki i ponownie zagotowalam do zgęstnienia.
Śliwki wypestkowałam i smażylam ok 20 minut wraz cukrem, dodałam cynamon i zblendowałam.
Jabłka obrałam, wycięłam gniazda nasienne, pokroiłam w drobną kostkę i smażyłam z cukrem, gozdzikami i cynamonem do "rozpadnięcia się". Z jabłek wyjęłam goździki i zblendowalam na gładką masę.
Na naleśniki położyłam po czubatej łyżce farszu i złożyłam w trójkąt, obsmażyłam na maśle. Podałam na sosie waniliowym wraz z musem śliwkowym i jabłkowym posypane kakao.
naleśniki
2 jajka
szklanka mleka
szczypta soli
pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
mąka
nadzienie
kostka twarogu
2 łyżki śmietany 18 %
łyżka cukru waniliowego
2-3 łyżki cukru
Mus jabłkowy
3 jabłka
2 łyżki cukru
szczypta cynamonu
3-4 goździki
Mus śliwkowy
300 g śliwek
2 łyżki cukru
szczypta cynamonu
Sos waniliowy
250 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru
ziarenka z jednej laski wanilii
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki masła
2 łyzki słodkiego kakao (u mnie Nesquik)
Jajka, mleko, sól proszek i tyle mąki by ciasto miało konsystencję śmietany wymieszałam na gładką masę. Usmażyłam na suchej, rozgrzanej patelni naleśniki.
Ser rozgniotłam widelcem, dodałam cukier, cukier waniliowy, śmietanę i mąkę ziemniaczaną, wymieszałam dokładnie.
150 ml śmietanki zagotowałam z cukrem i ziarenkami wanilli, dodałam mąkę ziemniaczną wymieszaną w 100 ml zimnej śmietanki i ponownie zagotowalam do zgęstnienia.
Śliwki wypestkowałam i smażylam ok 20 minut wraz cukrem, dodałam cynamon i zblendowałam.
Jabłka obrałam, wycięłam gniazda nasienne, pokroiłam w drobną kostkę i smażyłam z cukrem, gozdzikami i cynamonem do "rozpadnięcia się". Z jabłek wyjęłam goździki i zblendowalam na gładką masę.
Na naleśniki położyłam po czubatej łyżce farszu i złożyłam w trójkąt, obsmażyłam na maśle. Podałam na sosie waniliowym wraz z musem śliwkowym i jabłkowym posypane kakao.
Komentarze
Prześlij komentarz