Sentymentalne ciasto z jabłkami

Przywiozłam od Rodziców dużo jabłek, bardzo dużo i pomyśłałam że trzeba coś z nich zrobić bo nie zjemy. Prażone jabłka do szarlotki już mam i korzenny dżem też, wybór padł na ciasto z jabłkami. Szarlotka jednak została wykluczona bo ciasto chciałam upiec przed pracą by zabrać je dla moich firmowych Łasuchów (mam nadzieję, że im smakowało). Przypomniałam sobie że bardzo dawno temu, proste i szybkie ciasto piekła mi mama i chyba ta decyzja była dobra. Całe ciasto nie zajmie Wam więcej niż godzinę no może godzinę i 10 minut dla mniej wprawnych w obieraniu jabłek :)






250 g masła
220 g cukru
375 g mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
190 g jogurtu naturalnego

3 jabłka
cynamon

cukier puder

Masło utarłam z cukrem, następnie dodawałam po jednym jajku ciągle miksując a następnie jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gładką dość gęstą masę wlożylam do tortownicy. Jabłka obrałam i pokroiłam na ósemki, każdą z części nacięłam od góry. Na wierzchu ciasta ułożyłam jabłka, posypałam cynamonem i piekłam przez 50 minut w 180 stopniach.




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty