wtorek, 21 października 2014

Gryczane naleśniki a'la tortilla z kremowym serkiem

Szybka kolacja dla męża, bez glutenu, na ciepło i z mięsem. W lodówce kurczak. sałaty, rukola, ostatnio zrobiony przeze mnie sos paprykowy (wkrótce przepis) i serek kremowy Apetina, to on nakierował mnie na pomysł wnętrza naleśników ... dobry pomysł.






1 jajko
szklanka wody mineralnej
mąka gryczana
szczypta soli

1 filet z piersi kurczaka
2 łyżki pesto
opakowanie serka kremowego Apetina pesto i rukola
kilka liści sałaty lodowej
garść rukoli
kilka suszonych pomidorów
ostry sos paprykowy


Jajko wymieszałam z wodą, solą i taką ilością mąki by powstało ciasto o kon systencji kwaśnej śmietany, usmażyłam dość grube naleśniki na suchej patelni.

Mięso kurczaka pokroiłam w paski, natarłam solą, posmarowałam pesto i odłożyłam do lodówki na 2 godziny. Mięso lekko podsmażyłam na maśle a następnie podlałam niewielką ilością wody i dusiłam do miękkości.
Na naleśnikach rozsmarowałam serek, położyłam sałatę oraz rukolę, mięso i pomidory, dodałam sos, zawinęłam i podałam.







Dania z serkami kremowymi

2 komentarze: