środa, 29 października 2014

Sernik dyniowy na spodzie brownie, w klimacie Halloween

Zabierałam się do tego sernika od zeszłego roku ale w tym roku już nie mogłam go nie zrobić. Obawiałam się bo dynia i ser?? Niepotrzebnie, sernik jest korzenny, średnio ciężki i baaardzo kremowy a przy tym ma taki piękny kolor. Dzisiejsze wydanie jest lekko mroczne przez ciemny spód i krem, bo jest próbą przed wieczorem Halloween :) 





Spód:
80 g masła
80 g ciemnej czekolady
50 g cukru
1 jajko
1 żółtko
60 g mąki pszennej


Sernik:
0,5 kg sera
2 szklanki purre z dyni (upieczona i zmiksowana dynia, u mnie hokkaido więc wraz ze skórką)
3 jajka
2 żółtka
1/2 szklanki śmietany kremówki
szklanka cukru
3 łyżki skrobii kukurydzianej (może być mąka ziemniaczana) 
łyżeczka cynamonu
200 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru
czarny barwnik






Masło rozpuściłam z czekoladą i cukrem, po lekkim przestudzeniu dodałam jajko i żółtka oraz mąkę, wymieszałam i po wylaniu na blaszkę piekłam ok. 10 minut w 170 stopniach.
Wszystkie składniki sernika wymieszałam w misce, przełożyłam na spód brownie, piekłam w 170 stopniach przez 20 minut a następnie przez godzinę w 140 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu wstawiłam na noc do lodówki. 

Śmietanę kremówkę ubiłam wraz z cukrem i barwnikiem na sztywny krem, ozdobiłam sernik.
















12 komentarzy:

  1. Wygląda przecudnie w klimacie Halloween! Super:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Magda i wyjątkowo przyznam nieskromnie, że tak smakuje, naprawdę warto spróbować :)

      Usuń
  3. Wspaniałości! Pozdrawiam i zapraszam do Naszego kulinarnego świata!

    OdpowiedzUsuń
  4. Też nie mogłam mu się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki słoneczny kolorek - pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki słoneczny kolorek - pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, kolor poprawiający humor, czekam z niecierpliwością na dynie :)

      Usuń