Ciasto lawa z nutą pomarańczy i orzechami laskowymi
Nieco zimowe wydanie ciasteczka lava cake wyszło pysznie i szybko oczywiście.
100 g gorzkiej czekolady
100 g masła
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
łyżka drobno startej skórki z pomarańczy
łyżka cointreau lub innego likieru z gorzkich pomarańczy
60 g siekanych orczechów laskowych i kilkanaście całych do dekoracji
Czekoladę rozpuściłam razem z masłem na parze. Jajka ubiłam z cukrem na puszystą masę, ciągle mieszając dodałam do nich czekoladę z masłem a następnie likier, skórkę pomarańczową i siekane orzechy. Na kończu dodałam mąkę, wymieszałam, włożyłam do posmarowanych masłem filiżanek i piekłam w 170 stopniach przez 11 minut. Wyjełam na talerze i podałam gorące.
Mmm, czysta rozkosz dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńOj tak to prawda, jest nieziemsko pyszne, cieszę się, że kiedyś odważyłam się zrobić :)
Usuń