wtorek, 11 listopada 2014

Ciasto lawa z nutą pomarańczy i orzechami laskowymi

Nieco zimowe wydanie ciasteczka lava cake wyszło pysznie i szybko oczywiście.





100 g gorzkiej czekolady
100 g masła
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
łyżka drobno startej skórki z pomarańczy
łyżka cointreau lub innego likieru z gorzkich pomarańczy

60 g siekanych orczechów laskowych i kilkanaście całych do dekoracji

Czekoladę rozpuściłam razem z masłem na parze. Jajka ubiłam z cukrem na puszystą masę, ciągle mieszając dodałam  do nich czekoladę z masłem a następnie likier, skórkę pomarańczową i siekane orzechy. Na kończu dodałam mąkę, wymieszałam, włożyłam do posmarowanych masłem filiżanek i piekłam w 170 stopniach przez 11 minut. Wyjełam na talerze i podałam gorące.










 
 

2 komentarze:

  1. Mmm, czysta rozkosz dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak to prawda, jest nieziemsko pyszne, cieszę się, że kiedyś odważyłam się zrobić :)

      Usuń