Tort Ferrero Rocher

Panie i Panowie dziś przedstawiam Wam urodzinowy torcik Ferrero Rocher. Słodki i chrupiący a w dodatku mocno czekoladowy.





Biszkopt

200 g zmielonych orzechów laskowych
5 jajek
5 łyżek cukru
2 łyzki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mąki

Krem
200 g masła
mały słoik nutelli
3 wafelki góralki orzechowe
100 g gorzkiej czekolady

wierzch
200 g gorzkiej czekolady
pralinki Ferrero Rocher

Jajka ubiłam z cukrem na puch, orzechy zmieszałam z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia i wsypałam do jajek, wymieszałam delikatnie łyżką. Ciasto przełożyłam do tortownicy i piekłam 35 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu i ostudzeniu przekroiłam na pół.

Masło utarłam z nutellą i dodałam rozpuszczoną ostudzoną czekoladę, zmiksowałam. Do kremu dodałam posiekane wafelki i wymieszałam łyżką.

Do tortownicy włożyłam spodnią część biszkoptu a na nią krem i przykryłam drugą warstwą biszkoptu, wstawiłam do lodówki na ok. 3-4 godziny.

Ciasto wyjęłam z tortownicy i polałam roztopionymi czekoladami, ułożyłam na torcie pralinki.




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty