Słodkie, świąteczne jabłuszka
Od soboty w naszym domu gości jodła, przystrojona w światełka, bombki, koraliki,, reniferki na dniach również w pierniczki. W domu pachnie jabłkami, pomarańczami, cynamonem i anyżem. Na talerzu stojącym na stole rumienią się słodkie jabłka, zrobiliśmy je wczoraj....
2 (ok. 85-90 g )białka
ok. 400 - 450 g cukru pudru (dobrze przesiany)
jabłka (lepsze będą te mniejsze i mocno rumiane)
Białka, które dzień wcześniej oddzieliłam od żółtek i przechowałam w lodówce włożylam do suchej czystej miski, wsypałam ok 300 g cukru i ucierałam do czasu uzyskania odpowiednio gęstego lukru, jeśli lukier jest zbyt lejący należy dodać więcej cukru. Lukier nie ścieka z widełek ale lekko się ciągnie.
Lukier włożyłam do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i ozdobiłam jabłka.
Komentarze
Prześlij komentarz