piątek, 19 grudnia 2014

Suszony schab

Zrobiłam ten schab kiedyś z ciekawości, zresztą jak to ja i okazał się hitem. Ponieważ jest tak wyjątkowy i potrzebuje chwili czasu i uwagi to w tym roku zagości na Świątecznym stole, spróbujecie a gwarantuję, że będziecie powtarzać.







1 ładny kawałek schabu, u mnie ponad kg
1/3 szklanki cukru
1/2 do 2/3 szklanki soli
3-4 liście laurowe
10 kulek ziela angielskiego
3-4 duże ząbki czosnku
łyżka słodkiej papryki
łyżeczka ostrej papryki
łyżka pieprzu kolorowego w ziarenkach


Schab okroiłam z tłuszczu i błonek,umylam, osuszyłam i obsypałam cukrem, ułożyłam w misce, przykryłam i wstawiłam na 12 h do lodówki. Po wyjęciu z lodówki schab umyłam osuszyłam, obsypałam solą i wstawiłam do lodówki na 36 h. Po tym czasie schab umyłam osuszyłam i natarłam przyprawami, które wcześniej zmielilam w młynku, wstawiłam do lodówki na 24 h. Po wyjęciu z lodowki schab włożyłam do czystej (nowej :) ) pończoszki i powiesiłam do wysuszenia, u mnie schab wisiał nad grzejnikiem przez 6 dni. Po tym czasie mięso jest gotowe i należy przechowywać je w lodówce. 

Mięso może być gotowe wcześniej lub później będzie to zależne od temperatury w pomieszczeniu i obiegu powietrza. Jeśli jest wyraźnie twarde i stawia opór pod palcami to oznacza, że przyszedł czas na próbę smaku.









2 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł na domową wędlinę. Czy można w taki sposób przygotować inne mięso? Np. karkówkę. Gdzie najlepiej mięso powiesić latem, by się nie zepsuło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) W taki sam sposób można przygotować szynkę, polędwiczki, chudą wołowinę, z karkówką obawiałabym się eksperymentować ze względu na dużą ilość tłuszczu który mógłby zjełczeć. Latem najlepiej powiesić mięso w ciemnym przewiewnym miejscu.

      Usuń