poniedziałek, 22 grudnia 2014

Wigilijna kapusta

Od kiedy pamiętam czyli od bardzo dawna na naszym rodzinnym stole wśród 12 innych potraw podczas Wigilii jest ona... kapusta duszona, ale jaka...kremowa, grzybowa i z kaszą. Pyszna, czekamy na nią cały rok a dziś chcę tu zapisać na wieczność jak się ją robi.





500 g kiszonej kapusty
100 g suszonych borowików lub borowików i podgrzybków
5-6 łyżek oleju lnianego
2 łyżki oleju 
5 łyżek kaszy pęczak
łyżka masła
sól
odrobina pieprzu
1 listek laurowy
kilka kulek ziela angielskiego


Grzyby namoczyłam na noc w ciepłej wodzie. Kapustę pokroiłam na mniejsze kawałki, podsmażyłam na 2 łyżkach oleju. Do kapusty dodałam listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Grzyby wraz z wodą włozyłam do kapusty i dusiłam ok. 40 minut. Po tym czasie wsypałam kaszę i włożyłam łyżkę masła, dusiłam do miękkości kaszy. Wlałam olej lniany i dusiłam jeszcze ok. 5 minut.








Wigilia 2014

1 komentarz: