poniedziałek, 26 stycznia 2015

Czekoladowe miseczki z karmelem

Dzisiaj do kawy słodkie, bardzo słodkie czekoladowe miseczki wypełniane po brzegi karmelem i kremem z solonymi, prażonymi orzeszkami, pyszne, kruche i kremowe.








1 mleczna czekolada,
 250 ml śmietany, 
kilka łyżek domowego karmelu lub kajmaku,
 prażone, solone orzechy ziemne.

 Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej i posmarowałam nią silikonowe foremki do muffinek, umieściłam w zamrażarce i po kilku minutach czynność powtórzyłam, wstawiłam z powrotem do zamrażarki. Po kilku minutach czekoladowe miseczki wyjełam z foremek, każdą z nich napełniłam do połowy karmelem i następnie przykryłam śmietaną ubitą z 2 łyżkami kajmaku, posypałam orzeszkami.


 Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
www.layman.pl/bitwa-na-przepisy


Walentynkowe menu

6 komentarzy:

  1. pysznie :) fajny pomysl :) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam "naczynia", które można zjadać - na słono czy na słodko ... cukinia, papryka, bakłażan, jabłko , gruszka, no i czekoladowa miseczka! :) Pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu cieszę się ogromnie, że spodobał Ci się mój pomysł :)

      Usuń
  3. Oooo, ale pychota. Aż mi się buzia cieszy do zdjęć, takie to musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chrupiące i kremowe zarazem i z odpowiednią dawką cukru na szary dzień :)

      Usuń