piątek, 20 lutego 2015

Pieczony boczek w otulinie sosu czekoladowo-winnego

Zapachniało w kuchni pięknie, pieczenią a za kilka chwil, czekoladą, winem, chilli. Dobre mięso i czekolada to duet doskonały...





1 kg bardzo chudego boczku
pół tabliczki gorzkiej czekolady 70-80 % kakao
200 ml wytrawnego, czerwonego wina
łyżka chilli (ja miałam bardzo ostre tureckie ale możecie dodać mniej bądź mniej pikantne
duża łyżka masła
2 płaskie łyżki kakao

czosnek niedźwiedzi
papryka
sól

Do marynaty

2 litry wody
2 łyzki soli
kilka kulek ziela angielskiego
2-3 duże liście laurowe
kilka ząbków czosnku

Boczek powinien być bardzo chudy, na tyle by tłuszcz podczas pieczenia całkowicie się wytopił pozostawiając same mięso, nadając miękkości i soczystości. 

Boczek umyłam, w pół litra wody zagotowałam sól, listki laurowe i ziele angielskie. Boczek zalałam 1,5 l wody i dodałam wywar z przyprawami oraz obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku. Wstawiłam do lodówki na 3 dni. Po tym czasie boczek wyjęłam, osuszyłam, natarłam niewielką ilością soli oraz czosnkiem niedźwiedzim i papryką. Mięso włożyłam do naczynia żaroodpornego wlałam 100 ml wody i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, piekłam około 50 minut, następnie zdjęłam pokrywkę i zapiekłam z górną grzałką do zrumienienia się mięsa. Boczek wyjęłam, do powstałego z mięsa sosu dodałam wino, podgrzałam dodając czekoladę, chilli i kakao a na końcu masło. Boczek podałam z sosem.




Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY z aktywnym linkiem www.layman.pl/bitwa-na-przepisy


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz