Racuchy z Babcinego zeszytu
Cudownie miękkie i puszyste, rozpływające się w ustach z lekką nutką drożdżowego ciasta, prawie jak pączki, pyszne.
350 g mąki
2 jajka
40 g drożdży
50 g cukru
300 ml mleka
szczypta soli
Drożdże rozpuściłam w letnim mleku i dodałam do nich ok 1/3 mąki, zostawiłam na 10-15 minut do podrośnięcia. Białko ubiłam na sztywno z solą na konću dodając cukier a następnie żółtka. Zaczyn wymieszałam z jajkami i wlałam do ciepłej, przesianej mąki, wyrobiłam ciasto łyżką (dość długo bo ok 10 minut ;) ). Ciasto pozostawiłam do wyrośnięcia na około 45 minut. Racuchy smażyłam z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni z olejem.
350 g mąki
2 jajka
40 g drożdży
50 g cukru
300 ml mleka
szczypta soli
Drożdże rozpuściłam w letnim mleku i dodałam do nich ok 1/3 mąki, zostawiłam na 10-15 minut do podrośnięcia. Białko ubiłam na sztywno z solą na konću dodając cukier a następnie żółtka. Zaczyn wymieszałam z jajkami i wlałam do ciepłej, przesianej mąki, wyrobiłam ciasto łyżką (dość długo bo ok 10 minut ;) ). Ciasto pozostawiłam do wyrośnięcia na około 45 minut. Racuchy smażyłam z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni z olejem.
Uwielbiam racuchy w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że spróbujesz tych i też będą Ci bardzo smakować :)
UsuńWszystkie racuchy kocham, ale Twoje wyglądają wyjątkowo pysznie:)
OdpowiedzUsuńOlga bardzo dziękuję :)
UsuńBardzo apetyczne! Uwielbiam wszystko co drożdżowe, a Twoje racuszki prezentują się wyjątkowo smakowicie!
OdpowiedzUsuńAgnieszka bardzo mi miło, dziękuję :)
UsuńJakie grubaski! Pycha :)
OdpowiedzUsuńBardzo puszyste i miękkie grubaski :)
Usuń