czwartek, 12 marca 2015

Zapiekana zupa cebulowa

Znowu słonko i coraz cieplej i naszła nas chęć na coś delikatnego i przyjemnego, będzie zatem zupa cebulowa. Jest kremowa, lekko słodka pachnąca szałwią, zdrowa i w dodatku niezwykle tania. 


Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY z aktywnym linkiem www.layman.pl/bitwa-n...a-przepisy




1 kg cebuli
2 szalotki
2 łyżki masła
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
3 łyżki śmietany 18%
100 g sera żółtego startego na drobnych oczkach tarki
1 łyżka suszonej szałwii
 płat ciasta francuskiego 

Cebulę pokroiłam w piórka i wraz z posiekaną szalotką zeszkliłam na maśle, dolałam odrobinę wody, pieprz, szałwię, sól i dusiłam do  miękkości. Na końcu wlałam tyle wody by zakrywała cebulę, zagotowałam, dodałam śmietanę i zblendowałam na krem. 
Zupę wlałam do żaroodpornych kubków, posypałam serem i przykryłam krążkami ciasta francuskiego, ciasto posmarowałam jajkiem i zapiekłam w piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia ciasta.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz