środa, 1 kwietnia 2015

Deser budyniowy

Wczoraj był dzień budyniu, u nas w domu też ale z racji dzisiejszej podróży i pakowania wpis dopiero dzisiaj. Deser był pyszny, łaczący w sobie trzy smaki i trzy konsystencje a w dodatku zrobiony w 5 minut.



500 ml mleka
1 łyżka masła
2 płaskie łyżki cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka 

kilka herbatników maślanych
2-3 łyżki nutelli

wiśnie z konfitury, frużeliny lub swieże
 

Pół szklanki mleka zmiksowałam z żółtkami i mąką ziemniaczaną, resztę mleka zagotowałam z cukrem, dodałam mleko z żółtkami i mąką, zmniejszyłam ogień i gotowałam szybko mieszając do zgęstnienia.
Herbatniki połamałam i wymieszałam z nutellą. Na spód szklanek włożyłam po dużej łyżce herbatników, następnie budyń, wiśnie i ponownie budyń.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz