Czekoladowe ciasto z fasoli

Przyznaję muszę kombinować z ciastami i nie jest to łatwe, bezglutenowy Mąż nie ułatwia sprawy ale to ciasto nie dość że bez glutenu to jeszcze było na tyle smaczne, że większość zjadły dzieci a ja się cieszę bo dostały solidną porcję wysokowartościowego białka :)








1 puszka czerwonej fasoli
2 łyżki jogurtu naturalnego
2-3 łyżki miodu
1 jajko
2 łyżki kakao
1 dojrzały banan
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Fasolę osączyłam i opłukałam na sicie, wszystkie składniki wraz z fasolą wrzuciłam do blendera i zmiksowałam na gładką masę, przełożyłam do keksówki i piekłam w 170 stopniach do tak zwanego suchego patyczka czyli ok 40 minut. 
Polałam rozpuszczoną czekoladą. Bez czekolady całe ciasto ma ok. 450 kcal :)


Komentarze

  1. zdrowe, dietetyczne a jakie smaczme :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fasolowy "murzynek" to jedno z ciast, które zawsze piekę jak nie mam weny na bardziej skomplikowane smakołyki, wychodzi pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste, szybkie i naprawdę smaczne jak na tak zdrowe ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakiego rozmiaru blaszka? :)
    I ubić białka osobno czy lepiej zmiksować z resztą składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak w przepisie wszystkie składniki wraz z fasolą zblendować, blaszka to mała keksówka.

      Usuń
  5. Wszystkie ciasta na blogu wyglądają apetycznie, zamierzam po kolei je robić :) mam jednak pytanie jak ustawia Pani piekarnik, na grzanie góra i dół czy tylko dół? Zawsze zastanawiam się jak będzie najlepiej, boję się, że przez złe ustawienie wyjdzie zakalec.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie się cieszę, że się podobają. Jeśli chodzi o grzałkę to górnej używam tylko do przypiekania mięsa lub grzanek ;) Zawsze dół, ewentualnie termoobieg ale w przypadku tego ciasta dół :)
      Jestem Kinga :)

      Usuń
  6. Czy można użyć białej fasoli?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty