Czekoladowe ciasto z fasoli
Przyznaję muszę kombinować z ciastami i nie jest to łatwe, bezglutenowy Mąż nie ułatwia sprawy ale to ciasto nie dość że bez glutenu to jeszcze było na tyle smaczne, że większość zjadły dzieci a ja się cieszę bo dostały solidną porcję wysokowartościowego białka :)
1 puszka czerwonej fasoli
2 łyżki jogurtu naturalnego
2-3 łyżki miodu
1 jajko
2 łyżki kakao
1 dojrzały banan
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Fasolę osączyłam i opłukałam na sicie, wszystkie składniki wraz z fasolą wrzuciłam do blendera i zmiksowałam na gładką masę, przełożyłam do keksówki i piekłam w 170 stopniach do tak zwanego suchego patyczka czyli ok 40 minut.
Polałam rozpuszczoną czekoladą. Bez czekolady całe ciasto ma ok. 450 kcal :)
mniami :)
OdpowiedzUsuńzdrowe, dietetyczne a jakie smaczme :)
OdpowiedzUsuńSmacznie ♥
OdpowiedzUsuńfasolowy "murzynek" to jedno z ciast, które zawsze piekę jak nie mam weny na bardziej skomplikowane smakołyki, wychodzi pysznie!
OdpowiedzUsuńProste, szybkie i naprawdę smaczne jak na tak zdrowe ciacho :)
OdpowiedzUsuńJakiego rozmiaru blaszka? :)
OdpowiedzUsuńI ubić białka osobno czy lepiej zmiksować z resztą składników?
Tak jak w przepisie wszystkie składniki wraz z fasolą zblendować, blaszka to mała keksówka.
UsuńWszystkie ciasta na blogu wyglądają apetycznie, zamierzam po kolei je robić :) mam jednak pytanie jak ustawia Pani piekarnik, na grzanie góra i dół czy tylko dół? Zawsze zastanawiam się jak będzie najlepiej, boję się, że przez złe ustawienie wyjdzie zakalec.
OdpowiedzUsuńOgromnie się cieszę, że się podobają. Jeśli chodzi o grzałkę to górnej używam tylko do przypiekania mięsa lub grzanek ;) Zawsze dół, ewentualnie termoobieg ale w przypadku tego ciasta dół :)
UsuńJestem Kinga :)
Czy można użyć białej fasoli?
OdpowiedzUsuńSmak będzie nieco inny ale można.
Usuń