Drożdżowe rogaliki


Takie rogaliki robiłam bardzo dawno temu, mieszkając jeszcze z Rodzicami, przypomniały mi się w tym tygodniu i oto są a właściwie już ich nie ma ;)






3,5 szklanki mąki
2 jajka
2 łyżki śmietany
1/2 szklanki cukru
20 g drożdży
1/3 szklanki mleka
130 g roztopionego masła

słoik konfitury wiśniowej
jajko do posmarowania 
cukier do wypieków


Do miski wsypałam mąkę i zrobiłam na środku dołek, wkruszyłam do niego drożdże, wlałam ciepłe mleko, dodałam łyżkę cukru i zostawiłam do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu zaczynu dodałam jajka, śmietanę, resztę cukru i zagniotłam gładkie błyszczące ciasto. Ciasto uformowałam w kulę i włożyłam do garnka z zimną wodą, pozostawiłam do wypłynięcia na powierzchnię. Ciasto wyjęłam na opruszoną mąką stolnicę, podzieliłam na 4 części. Każdą z cześci rozwałkowałam na okrąg, podzieliłam na 8 części (trójkątów) na każdy z trójkątów położyłam łyżeczkę konfitury wiśniowej i zwinęłam w rogalik. Rogaliki ułożyłam na blasze, posmarowałam jajkiem, posypałam cukrem i piekłam w 170 stopniach z termoobiegiem do zrumienienia.










Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty