poniedziałek, 11 maja 2015

Labneh - ser z jogurtu

Dziś szybciutko choć na ser trzeba chwilkę poczekać a ta chwilka to kilka dni ale warto :)











2 opakowania jogurtu bałkańskiego/greckiego (ważne by w składzie było tylko mleko, śmietanka i żywe kultury bakterii bez dodatkowych zagęszczaczy)
1- 1,5 szklanki oleju lub oliwy
duża szczypta soli
ulubione przyprawy, u mnie czarnuszka, słodka papryka, suszona mięta, młotkowany kolorowy pieprz, koperek, zioła prowansalskie, kozieradka


Na plastikowym sitku ułożyłam gazę i na nią wyłożyłam jogurt, zawinęłam i wstępnie ręką odcisnęłam jogurt. Jogurt w gazie odstawiłam do lodówki na 4 dni do powolnego odciekania. Po 4 dniach wyjęłam jogurt pozbawiony znacznej ilości wody i przełożyłam do miski, dodałam sól i wymieszałam. Zmoczonymi w oliwie dłońmi formowałam kulki wielkości sporego orzecha włoskiego i obtaczałam w przyprawach. Gotowe kulki umieściłam w słoiku i zalałam oliwą. Zamknięty szczelnie ser można przechowywać nawet do 8 miesięcy.














3 komentarze:

  1. Kinga, ten ser wygląda fantastycznie. Pomijając czas oczekiwania, to pracy przy nim niewiele, a za to jaki powalający efekt. :)
    Pozdrawiam. Danusia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Danusiu bardzo dziękuję, faktycznie praca z nim minimalna a te kilka dni naprawdę warto poczekać, jest delikatny i aromatyczny od przypraw... Polecam i również pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. przepiękny i na pewno smaczny porywam przepis

    OdpowiedzUsuń