Labneh - ser z jogurtu
Dziś szybciutko choć na ser trzeba chwilkę poczekać a ta chwilka to kilka dni ale warto :)
2 opakowania jogurtu bałkańskiego/greckiego (ważne by w składzie było tylko mleko, śmietanka i żywe kultury bakterii bez dodatkowych zagęszczaczy)
1- 1,5 szklanki oleju lub oliwy
duża szczypta soli
ulubione przyprawy, u mnie czarnuszka, słodka papryka, suszona mięta, młotkowany kolorowy pieprz, koperek, zioła prowansalskie, kozieradka
Na plastikowym sitku ułożyłam gazę i na nią wyłożyłam jogurt, zawinęłam i wstępnie ręką odcisnęłam jogurt. Jogurt w gazie odstawiłam do lodówki na 4 dni do powolnego odciekania. Po 4 dniach wyjęłam jogurt pozbawiony znacznej ilości wody i przełożyłam do miski, dodałam sól i wymieszałam. Zmoczonymi w oliwie dłońmi formowałam kulki wielkości sporego orzecha włoskiego i obtaczałam w przyprawach. Gotowe kulki umieściłam w słoiku i zalałam oliwą. Zamknięty szczelnie ser można przechowywać nawet do 8 miesięcy.
Kinga, ten ser wygląda fantastycznie. Pomijając czas oczekiwania, to pracy przy nim niewiele, a za to jaki powalający efekt. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. Danusia :)
Danusiu bardzo dziękuję, faktycznie praca z nim minimalna a te kilka dni naprawdę warto poczekać, jest delikatny i aromatyczny od przypraw... Polecam i również pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńprzepiękny i na pewno smaczny porywam przepis
OdpowiedzUsuń